dimarts, 21 de març de 2017

compartiment tueurs

Obra mestre del ‘cine noir’ francès, el director Costa-Gavras el 2016 en va fer una restauració d’imatge i so de la seva pel·lícula amb resultats òptims. 

Amb 90 minuts es pot explicar una molt complicada trama argumental sense necessitar els metratges de cinema actual que sobrepassen el temps amb el·lipsis i escenes inútils.

El bo i millor del cinema francès dels anys 60 esta en aquest film molts dels actors sense sortir amb el seu nom en els crèdits de la pel·lícula i em permet-ho fer referència el gran treball del jove actor Jacques Perrin ja que fa una autentica creació interpretativa amb una manera d’actuar fresca i espontània a la que no li ha passat per res el temps, i sí, estem parlant de cinquanta anys. 

DVD - COMPARTIMENT TUEURS - 1965 - 8/10 - http://www.imdb.com/title/tt0059050/

dilluns, 20 de març de 2017

the music lovers

El cinema de Ken Russell és dels més trasbalsats i exagerats que hi ha en el calaix de directors oblidats i com és molt natural te ombres i clarors evidents, com li succeeix en aquesta pel·lícula polèmica en el seu moment per el contingut gai del protagonista.

En l’any 1970 mostrar la absoluta homosexualitat d’un geni d’abast mundial com ho es el compositor Txaikovski no era una tasca gens fàcil ja que hi ha reticències de mostrar clarament les identitats sexuals de moltíssim pares del art universal, aquí podria afegir 50 noms d’artistes genials i a la vegada homosexuals i em quedaria curt.

Russell posa sal gruixuda en les escenes sexuals llargues i denses entre el compositor i la seva dona Nina i fa que es mostri fins a l’extenuació el fàstic sexual que a aquell infeliç home li fa la seva intrigant i mentidera muller, magníficament interpretada per Glenda Jackson que a la vegada dona un tom a la visió que es te al primer moment i te la fa veure també com una víctima tràgica i dolorosa.

Tot el film és musica, banda sonora memorable i André Previn n’és  el responsable.

DVD - THE MUSIC LOVERS - 1970 - 8 /10 -http://www.imdb.com/title/tt0066109/

herbert

El protagonista absolut d’aquest film, Peter Kurth va guanyar el premi d’interpretació masculina de la cinematografia de Alemanya i per suposat que ho te ben merescut ja que interpreta un personatge fosc de irregulars conductes fins la meitat de la pel·lícula entrant en la segona part en el drama de descobrir que te una malaltia terminal neurològica que li va paralitzant mica en mica el moviments musculars de tot el cos.

Aquesta visió de la malaltia a traves de la interpretació del actor Kurth és el millor del film ja que es veu perfectament el grau de deterioració física del malaurat i trist personatge.

No és un tipus de cinema que em plagui molt però es tan poc el cinema alemany que ens arriba que faig tot el que puc per veure una mica les seves mostres en conta gotes.

DVD - HERBERT - 2016 - 7 /10 - http://www.imdb.com/title/tt3296980/

yanks

De les 30 pel·lícules que va dirigir John Schlesinger, n’hi ha una dotzena que són joies de diferents estils i variades temàtiques, la seva mirada esquerrana i per sobre de tot gai és ben plausible en tots els seus treballs.

En aquest film del llunya 1979 ens explica un tros de l’Anglaterra de 1944 en un ambient llunya de la metròpoli i el que representa en un món rural i costumista d’intromissió forçada d’un gran destacament d’homes, que encara que parlin mes o menys la mateixa llengua, són d’un altre país, un altra cultura i una manera tota diversa en el pensament de cadascú.

Goig de veure a la Redgrave jove i ja  actriu emblemàtica, Rachel Roberts la gran actriu teatral en una perfecta creació del personatge de mare temorosa del mal que li puguin causar a la seva filla els soldats, diguem-ne invasors, un Richard Gere de pell immaculada i amanerada manera de caminar.

Una historia romàntica, en part original com també previsible en el seu esdeveniment.

DVD - YANKS - 1979 - 8/10 - http://www.imdb.com/title/tt0080157/

love & friendship

Whit Stillman, un director de caire peculiar, exquisit i incomprès ens presenta aquí un cínic relat social de la ma de la mare de totes les autores angleses la gran i imprescindible Jane Austen.

Com sempre en els seus films la seva factura es freda i estàtica i on les paraules, les imatges i les musiques conformen un tot del tot inusual i a la vegada admirable.

Kate Beckinsale broda cada minut de presencia en pantalla explicant sense a penes moure muscles facials tot el que pot amagar la perversa intel·ligència femenina per aconseguir els seus propòsits.

Deliciosa pirueta és la que ens ofereix aquest director americà fora de normes.

DVD - LOVE & FRIENDSHIP - 2016 - 8/10 - http://www.imdb.com/title/tt3068194/?