dissabte, 29 de febrer del 2020
the fall, season 2
Sempre un goig de veure una sèrie que la primera temporada era d'una manera i en la segona tot segueix igual i sense resoldre res.
Tot això gràcies a la bona química dels dos protagonistes la súper freda Gillian Anderson, aquesta vegada amb versemblança ben lèsbica i també amb l'enigmàtic i perfecte rostre de Jamie Dornan, un criminal adorable.
Aquesta vegada també s'incorpora un altra cara bonica Colin Morgan que resulta distret veure una batalla de reines Jamie versus Colin en l'últim episodi de la temporada.
VIDEO - THE FALL, Season 2 - 2014 - 8/10 - https://www.imdb.com/title/tt2294189/
dilluns, 24 de febrer del 2020
justícia
Guillem Clua s’estrena a la Sala Gran del TNC per la porta
GRAN
L’ésser humà està ple de matissos i, precisament per això, en una societat creada pels humans és molt difícil, impossible diria jo, que hi hagi una justícia que realment sigui justa: justa per tothom. Amb l’obra de teatre Justícia, Clua debuta a la Sala Gran del Teatre Nacional i ho fa per la porta gran. Perquè el dramaturg ens planteja justícies de molts tipus, no només la justícia social o política que, realment, és la primera que se’ns passa pel cap quan pronunciem aquesta enorme paraula. No. A aquesta obra se’ns presenta la justícia vista des de molts punts de vista: la justícia amb la família, la justícia amb els éssers estimats, la justícia amb la parella, amb la teva identitat sexual, amb tu mateix… I realment crec que això és un dels motius pels quals em va agradar tant Justícia: perquè parla de l’acte de viure, de tot el que fem i desfem durant la nostra existència i que, per a alguns pot ser just i per a d’altres un autèntic acte d’injustícia. Una posada en escena brutal L’escenografia de
Justícia em va deixar bocabadada. Quan va acabar el primer acte, em vaig sorprendre a mi mateixa dient en veu alta «Uau». I és que aquesta expressió és la que millor reflexa el que ha fet Paco Azorín amb aquesta peça teatral. Un escenari que cau del cel, que es trenca, que canvia i que acompanya en tot moment l’essència de l’obra. Amb una encertada pantalla audiovisual de fons, ens endinsem en la ment malalta d’un jutge i polític que està celebrant el seu últim primer dia de jubilació. Una ment que es mou entre la lucidesa i la demència i que, aquesta nit, es convertirà en l’encarregada de jutjar el protagonista.
Bones interpretacions: a destacar Vicky Peña En Josep Maria Pou defensa molt bé el seu paper: el d’un home malalt, confós i que es troba entre dos móns que el perturben i l’emocionen alhora. Però la Vicky Peña ho clava. La seva energia, la seva actitud sobre l’escenari fa que se’ns posi la pell de gallina quan la veiem menjar-se l’escenari. Manel Barceló, Alejandro Bordanove, Marc Bosch, Roger Coma, Pere Ponce, Anna Sahun, Anna Ycobalzeta i Katrin Vankova acaben de completar el repartiment de Justícia i tots ells ho fan d’allò més bé. Em quedo, també, amb en Roger Coma que interpreta a un personatge que ofereix un gran contrapunt i un toc de frescura i humor. Em va semblar molt encertada la manera en la qual Guillem Clua ha estructurat l’obra. El pas del present al futur està molt ben lligat i fer que els personatges també siguin narradors és un recurs magnífic que li dóna un toc poètic i introspectiu a l’obra. L’ús de tots els actors per interpretar els personatges en diferents moments del temps em sembla també magistral.
La segona part de Justícia peca de dramatisme Però si he de ser sincera, em va agradar més la primera part que la segona. Per què? Doncs perquè la segona part la vaig trobar una mica repetitiva i, sobre tot, amb massa drama. El dramatisme portat a l’extrem és el que ens trobem en aquesta segona part que, per mi, és un pel exagerada. La naturalitat que s’havia aconseguit durant la primera part, ara es torna una mica melodramàtica amb escenes viscerals i plenes de plors i crits de dolor. Per mi massa. No obstant això, Justícia és una obra que, per mi, és imprescindible.
Ens explica una història complexa però que s’ha sabut explicar perfectament sobre l’escenari. Tot flueix amb molta naturalitat i fa que el ritme no decaigui en cap moment. El guió de Guillem Clua és impressionant: el tema de la justícia es parla des d’un prisma molt humà, molt real, i això fa que l’obra desprengui veritat per tots els cantons.
No és ‘Àngels a Catralunya’
Gema Moraleda
Estic convençuda que, com a dramaturg, el fet que el Teatre Nacional de Catalunya t'encarregui un text ha de ser, a banda d'un gran honor, tot un repte. En una societat com la nostra, que tolera poc i malament els errors, i amb les poques oportunitats que sorgeixen, en general, en el món cultural, la sensació que aquesta serà l'única vegada a la vida que podràs estrenar a la Sala Gran deu ser important, i les ganes de fer alguna cosa memorable, irresistibles.
I penso que és això precisament el que li ha passat a Guillem Clua amb Justícia, que ha intentat encabir en un únic espectacle, de dues hores i mitja, això sí, absolutament tots els temes i inquietuds que se li han acudit: identitat sexual, corrupció política, crisis matrimonial, observació d'ovnis, violència masclista, Guerra Civil, corrupció judicial, sida, idealisme postadolescent, porros, homosexualitat a l'Església Catòlica, demència, mort, transcendència, i segur que encara me'n deixo.
L'excusa de tot plegat consisteix a repassar la vida d'un jutge convertit en polític que s'acaba de jubilar, interpretat per Josep Maria Pou, que fa el que millor sap fer, però la cosa de seguida es dispersa entre els deu personatges en escena, pràcticament tots familiars del jutge, cadascun amb un dilema o problemàtica diferents que Clua va abordant de manera encadenada fins a teixir un conjunt més proper a una telenovel•la de migdia que a una gran epopeia estil Àngels a Amèrica (espectacle amb el que s'ha volgut comparar des de l'inici aquest muntatge, quelcom que em temo que, lluny de fer-li un favor a la proposta del TNC, fa que li brillin encara més les costures). El problema principal del text és que no aprofundeix en cap drama, en cap dilema, en cap situació.
L'acció avança vertiginosa i assistim a la transformació constant dels personatges i la revelació constant de secrets, però no hi ha cap subtext, no es pot copsar la intenció de l'autor, no sabem si el missatge és «tots els homes tenen debilitats» o bé «que fotut era ser homosexual a mitjans del segle xx». El desconcert toca fons amb el monòleg final de Pou, un cant al nihilisme que ens ve a dir que, sigui com sigui, d'aquí cent anys ningú no ens recordarà ni recordarà les nostres tribulacions. Doncs mira que bé. D'altra banda, i a aquestes alçades del partit, aprofundir en el drama d'un senyor homosexual privilegiat que porta una doble vida i gaudeix de tots els avantatges que li proporciona el fet de tenir diners, estatus i un matrimoni heterosexual, em sembla ben poc interessant. Ja ho sabem que els rics també ploren, però estarem d'acord que, de tota la vida, s'ha plorat millor ben alimentat i al sofà d'una mansió que al llit d'un hospital per a malalts terminals.
No sé si m'explico. Aquesta història, que a Àngels a Amèrica era nova (i estava molt més ben enfocada i desenvolupada), aquí sona a passada de moda i poc interessant. Amb aquest text, el repartiment, ben mediàtic («Són tots famosos!» va exclamar tota entusiasmada una senyora de la fila del darrere en veure'ls entrar a escena) defensa amb prou encert uns personatges, en general, estereotipats i amb poc fons.
No me'n puc estar de preguntar-me en veu alta si calia que Anna Ycobalzeta interpretés una veneçolana de Caracas que, en els moments on surt de l'acció, perd l'accent (un accent no gaire reeixit) i es passa al català. Em va semblar molt innecessari tot plegat. L'escenografia, de Paco Azorín, també s'acaba contagiant del desconcert general i el que comença com un espai més o menys realista, però inclinat, acaba perdent forma a mida que l'argument accelera. Justícia és un d'aquells espectacles que pots esperar veure a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya, grandiloqüent en la forma i profundament inofensiu en el fons. Un muntatge que en el seu intent per tocar tots els pals, acaba diluït en una concatenació d'escenes sorprenents. Entretingut, sí, però francament oblidable un cop surts per la porta.
LLIBRE - JUSTICIA - 2020 - 8/10 - Guillem Clua
fellini 8 1/2
PER QUÈ 8 1/2 ÉS EL MILLOR FILM DE LA HISTÒRIA?
Alirio PÉREZ EL Presti
El 2013 es compleixen els 50 anys d'aparició del que al meu parer és la millor pel•lícula de tots els temps. Es tracta d'l'excepcional film italià, dirigit pel més gran dels directors de cinema, Federico Fellini i protagonitzada per Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale i Anouk Aimée, entre d'altres.
Va ser filmada en blanc i negre i la seva banda sonora va ser composta per Nino Rota apareixent a les sales cinematogràfiques en 1963. Hi ha una frase de l'escriptor francès Marcel Proust que sempre em reconforta: "Cada lector, quan llegeix, és el propi lector de si mateix". Aquesta frase, inherent a l'àmbit literari, pot ser extrapolada a el món de cinema, com a qualsevol disciplina o activitat de caràcter artístic. L'home amb capacitat creativa té el poder de fer que les seves preocupacions, obsessions, fantasmes, temors i interessos siguin potencialment "contagiosos". És a dir, que el gran creador part de l'concepte que el seu món personal (per antonomàsia és "personalíssim") és de l'interès comú d'un conglomerat que s'ha d'interessar en compartir-lo.
Aquesta premissa, aparentment senzilla té una gran complicació. Potser la vida de qualsevol persona o els seus gustos o els seus interessos ens puguin semblar atractius, mes l'artista és artista precisament perquè té el do de transmetre de manera especial el que altres poguessin ia tenir en ment. M'explico: L'artista és l'artífex de el "com" i la seva genialitat està precisament en "la forma" de transmetre les idees. Expressat d'una altra manera, quan es conjuguen a través de l'artista la idea (el contingut) amb gran capacitat d'expressar-(la forma) sorgeix precisament el miracle de la creació de l'obra d'art. Per què es 8 1/2 la millor pel•lícula mai realitzada? Perquè Fellini aconsegueix fer que els seus interessos personalíssims es immortalitzin. D'aquesta grandària és el desafiament que trobem en un Da Vinci en la pintura o un Cervantes a la novel•la o un Mozart a la música. El gran artista té el do d'universalitzar els seus interessos personals, a través d'una manera de presentar-que ens enlluernen i ens sedueixen. Què passa amb 8 1/2?
Un: La història tracta d'un artista (home admirat) a qui se li van acabar les idees per seguir creant. "Guido" (el nom de l'protagonista) és un director cinematogràfic a qui no se li ocorre una nova pel•lícula. El tema amb el qual comença Fellini a mostrar-nos al seu personatge principal, és inherent a la tradició humana de tots els temps. Qui en el seu sa judici no ha tingut una davallada emocional que li impedeix continuar portant la seva vida com naturalment solia conduir-la? Com no identificar-nos amb el subjecte que després de quaranta anys de vida travessa una seriosa crisi personal? A més, per ser un personatge públic, la pressió és encara més gran i la capacitat resolutiva ho situa a l'nivell de qualsevol home.
Dos: Sembla que "Guido" s'assembla, o té relació o se'ns ocorre que en realitat és el mateix Fellini, qui ens presenta algun període de la seva pròpia vida. És que el fet que el vinculem amb la realitat és el que ho fa millor? És un gran film per ser autobiogràfic? Res d'això. És creïble i gens pot ser tan fascinant com allò que sembli creïble perquè el que li passa a Guido, a l'semblar-se a la realitat, pot passar-li a qualsevol. O sigui, que el desastre moral i intel•lectual d'un individu fa que sigui més proper a cadascun de nosaltres. Ho fa necessàriament més humà i això permet que les nostres més sensibles fibres es distenguin i inevitablement ens emocionem.
Tres: Els vincles familiars. Fellini exposa un malbaratament d'elements vinculats amb la família tradicional. La mare, el pare i el mateix Guido quan nen i tots els elements que exalten a la família i l'eterna empremta que el familiar deixa tatuat en l'ésser humà, siguin per presència, absència, pobresa o riquesa afectiva. La família marca la nostra vida fins al dia en què deixem de respirar. De fet, és poc probable que es pugui fer una bona pel•lícula en què el tema de la família no estigui present. En 8 1/2 no només està present la família i els seus elements sinó l'enlluernadora infància. Començament i fi de la pel•lícula.
Quatre: Fellini s'usa en forma enlluernadora del que poguéssim cridar els símbols més representatius de la civilització occidental. Des de la manifestació onírica clàssica que recrea la psicoanàlisi, amb somnis universals, fins a elements clarament junguianos, amb els quals Fellini impressiona. Personatges com la histèrica, el Don Joan, l'amant, la dona massa bella, l'intel•lectual, la boja, desborden a l'espectador i el porten a un pla de fascinació sense comparació.
Cinc: Els amors i els desamors fan que en una històrica escena sense parangó aparegui Guido a la mateixa habitació amb totes les dones de la seva vida. La solució simbòlica nietzscheana està vinculada amb el fuet, amb el qual el personatge principal aconsegueix controlar un veritable motí de les dones que ha conegut des del dia que va néixer. Des de la seva mare fins a la seva actual amant i per suposat la boja de la vila amb la qual va descobrir el món de l'sexe, en contraposició amb la immaculada i "soferta dona" Luisa. Símbol amb el qual s'obté l'estabilitat masculina i l'ordre.
Sis: L'estètica de 8 1/2 no només és innovadora i obsessivament perfecta, sinó que el treball de filigrana amb el qual es va obtenir cada requadre de la pel•lícula ens plena de sorpresa i gaudi. Cada angle, cada actuació, cada presa, cada infinitesimal detall revisat fins a l'infinit, és model per a qualsevol persona que vol veure una pel•lícula estèticament impecable.
Set: la gran solució i el gran final de la pel•lícula. L'eterna disjuntiva humana que és i ha estat, la lluita entre la raó i els instints. Com si ja no fos suficient amb haver-nos delectat amb més de dues hores del millor cinema que s'ha fet, l'insòlit final-moralitat-ensenyament, fa que 8 sigui una pel•lícula per a ser vista una i altra vegada. Fellini (geni) crea dues finals: A) El de l'home que no suporta la pressió de la vida i acaba autodestruint, i B) L'altra cara de la moneda, la de l'home que sap que la vida és una festa i els éssers que ens envolten mereixen el nostre cura, respecte i absoluta devoció. Crec que bàsicament aquests set elements conformen el cor d'una pel•lícula que idolatro i considero la millor que s'ha realitzat, fins al punt d'haver influït gran part de la bona filmografia des de 1963 fins avui. Finalment, apareix Guido dirigint el final de la pel•lícula (la seva vida), amb la presència d'una multitud de personatges que conformen el seu món personal.
Dels éssers que ens fan la cort al nostre trànsit per l'existència, de qui hem d'agrair el seu acompanyament en aquesta vida i en aquest món que ens semblen irrepetibles.
VIDEO - FELLINI 8 1/2 - 1963 - 10/10 - https://www.imdb.com/title/tt0056801/
dissabte, 22 de febrer del 2020
festival beethoven250 v - buchbinder: piano concertos
Un programa dens, 3 concerts de Beethoven tots seguits són un plat de digestió difícil sobretot si el cuiner és Rudolf Buchbinder, una de les persones que en sap més del genial compositor.
En tres dies Buchbinder ens oferirà a capdavant de l'OBC els cinc piano-concerts de Beethoven i ahir, el primer dia ens van seleccionar el 2, el 4 i el 3 per acabar.
De Buchbinder com a intèrpret i com a director s'ha dit tot, res a afegir, la seva saviesa en fer sortir les difícils notes de l'instrument no té res que se li pugui assemblar , pur èxtasi per quasi dues hores de música.
El concert número 2 és dolç i suau molt a la Mozart, res a dir sobre les influències que aquell salzburguès va introduir en tots els compositors del seu voltant, el concert número 4 és una genialitat de modernitat, força i expressió, molt millor al meu gust que el numero 3 guardat pel final, ja que aquest concert junt amb el 5è són els dos més famosos concerts de piano del compositor.
CONCERT - FESTIVAL BEETHOVEN250 V - BUCHBINDER: PIANO CONCERTOS - 2020 - 9/10 - OBC - Rudolf Buchbinder
dijous, 20 de febrer del 2020
1917
El pla seqüència del segle
Pensava que Sam Mendes era un director molt sobrevalorat fins que he assaborit aquesta pel•lícula rodada en pla seqüència sencera. D'acord, hi ha truc amb algun fos a negre, però és igual. Encara que en ple segle XXI és possible fer-ho tot en el cinema, i això té menys mèrit que quan Hitchcock va fer la seva soga amb James Stewart, això no treu que com a cinèfil, gaudi extraordinàriament d'aquesta tècnica cinematogràfica. Gràcies a aquesta forma de rodar, estem espatlla amb espatlla amb aquests soldats en el seu èpica peregrinació bèl•lica. L'únic que han de fer és anar del punt A a el punt B, però pel camí passa de tot. I Mendes ho fa tan bé, que ens fica en la pel•lícula com pocs són capaços de fer. A més, la intensitat de la història és forta.
El gènere bèl•lic permet gaudir de cinema de forma proporcional al que malament que ho passen els personatges. En aquest sentit, "1917" pot fer-se perfectament amb el soldat Ryan i altres grans clàssics com "Apocalypse now". Potser les seqüències de guerra pura no siguin les més espectaculars de la història, però el conjunt, que no deixa de banda tampoc l'estil particular de Sam Mendes, és francament satisfactori. El cineasta té temps d'explicar-nos una aventura que pot agradar a espectadors casuals, però també d'esplaiar-se en una fotografia impecable, que és pura poesia visual. Curiosament els moments de major impacte en aquesta línia, són els més tranquils i silenciosos. Encara que també hi ha altres dignes de estudiar-se en escola de cinema, com ara l'escena nocturna il•luminada amb bengales.
L'altre gran pilar d'aquesta meravella el formen els seus actors, especialment el protagonista, el gairebé desconegut George MacKay, que clarament va a deixar de ser-ho per a llaurar-se un gran futur, si no té molt mala sort. La seva interpretació és descomunal, i a l'altura de les circumstàncies de tenir una càmera que pràcticament no deixa de seguir-lo en tot el metratge. Potser peca Mendes en alguns temps morts, on se li va la mà amb els silencis i de vegades s'arriba a trencar totalment la tensió, com ara amb aquesta cançó religiosa o en algun altre cert moment més. Tampoc m'ha semblat gran cosa la banda sonora original. Però això són errors molt menors dins d'una pel•lícula excel•lent.
Filmaffinity
i42poloj (Córdoba, España)
VIDEO - 1917 - 2019 - 9/10 - https://www.imdb.com/title/tt8579674/
il casanova di federico fellini
RARA I BELLA OBRA MESTRA.
Potser em faci vell, pot ser que no em abast el lèxic ... reconec que cada vegada em costa més fer comentaris sobre pel•lícules, però ... fa tot just una setmana vaig tornar a revisitar aquesta estranya i hipnotitzant pel•lícula ... de cop. ..me trasllat a la meva època d'estudiant de Belles Arts, època en la qual alguns títols eren obligatoris, fonamentals i inexcusables, aquest va ser un d'ells ...
Hi havia oblidat l'estranya i insana atmosfera que es transmet a través de les imatges, havia oblidat la bellesa d'un rodatge d'estudi, tan artificial com apropiat i artístic, havia oblidat el imaginatiu de la seva posada en escena i el seu poderós vestuari, per un moment vaig oblidar aquesta època, aquests últims 25 anys i em vaig trobar de cop amb 20 anys menys i gaudint com mai d'aquesta grandiosa i estranya obra, vaig oblidar que potser no és apta per a tots els paladars, em va semblar bonica i provocadora, insultantment descarada i visualment prodigiosa ... una d'aquestes obres "Semi-desconeguda" per la majoria ... i em vaig sentir un privilegiat, no existia res, no existia ningú, aquesta pel•lícula va ser rodada per a la meva visonado i vaig gaudir, MOLT.
Sens dubte una obra personalíssima i de difícil acceptació, però si aconseguim introduir-nos en la història i les seves intencions, un autèntic gaudi ... Meravellós Fellini, Gran, molt Gran ..
EL MILLOR.- La seva artificiosa posada en escena, la seva descarada sexualitat, Donald Sutherland i la seva aspecte, i aquesta estranya mirada (ideal per al paper)
EL PITJOR .- No se m'acut res.
JAVIER TOLEDO
VIDEO - IL CASANOVA DI FEDERICO FELLINI - 1976 - 9/10 - https://www.imdb.com/title/tt0074291/
Subscriure's a:
Missatges (Atom)