divendres, 23 de desembre del 2016

del marroc i de catalunya







És una exposició de petit format adequada per fer un viatge itinerant per tota la geografia catalana, petit en quant a mida però molt gran en tractant-se de contingut.

Una mostra que et deixa trist ja que el principal protagonista és la paraula emigració, sempre tan injusta i dolorosa com ho expliquen els testimonis de un petit grup escollit de persones que han patit aquest problema a les seves animes.

Confrontacions simultànies de sentir-se estrangers per part de la intransigència de persones del pais de acollida, en tocant al color de la pell o la manera de vestir i a la vegada també sentir-se catalans per haver nascut aquí o haver anat a les nostres escoles, són estrangers emigrants aquí però també són persones especials i diferents quan van de visita al seu país d’origen quan hi van de vacances, una dualitat difícil de pair.

Milers i milers de nouvinguts marroquins han estat a la nostra terra en aquests cinquanta anys que ara es compleixen des de que l’emigració de Marroc va començar, sense cares conegudes, ni gent famosa o amb ressò mediàtic, gent que ha vingut nomes a treballar i poder fer bullir l’olla d’aquí i també la dels seus parents al poble d’origen.

Molts es paguen l’assegurança de la mort per ser traslladats a la seva terra per ser enterrats a la terra on van néixer, tot plegat a pesar de les cares tranqui-les i somrients que hi havia ahir a la inauguració de la mostra, sempre i veus un rerefons dramàtic que és el que fa que et faci considerar aquestes vides amb un altre mirada.

Tot una lliçó.




Del Marroc i de Catalunya from Julianen on Vimeo.
EXPO - DEL MARROC I DE CATALUNYA, MEMÒRIA VIVA ENTRE EMIGRACIÓ I ARRELAMENT - 2016 - 8/10 - Museu de Historia de Catalunya