divendres, 5 de juny del 2020

le jeune ahmed



 Una experiència provocadora i implicadora

  by IMDB-howard.schumann       31/10/2019

 Durant els darrers vint anys, els drames realistes socials dels germans Dardenne ("The Unknown Girl") sobre els oblidats i els marginats han estat homenatjats al Festival de Cannes amb dos premis Palme d'Ors, dos premis a la millor interpretació, un premi al millor guió., i un Gran Premi. La seva màgia segueix en evidència a la seva última pel•lícula, Young Ahmed, que va guanyar el premi al millor director d'aquest any a Cannes.

Si bé es tracta d'una pel•lícula petita sobre un tema molt gran, la del fonamentalisme islàmic, la pel•lícula aconsegueix oferir una experiència que pot provocar i pensar, malgrat els seus 84 minuts de durada i l'ampli abast del tema. Ambientada a una petita ciutat de Bèlgica, un país que ha sofert els últims atacs terroristes, la pel•lícula pertany a l'actor Idir Ben Addi per primera vegada, que ofereix una actuació notable com Ahmed, un noi de tretze anys d'aspecte estudiós i atrevit del qual va ser un pèrit. l'aspecte i la inarticularitat emmascaren la seva devoció per una filosofia religiosa fonamentalista que no pren presos.

Amb la seva joventut i la seva mal•leabilitat, la seva creixent adherència a allò que considera un veritable musulmà es veu fomentada per la seva relació amb un imam local, Youssouf (Othmane Moumen, "Bad Buzz"), que raona davant el que considera com un atac secular creixent sobre l'Islam. Sense un pare a la llar per orientar-lo, Ahmed personifica aquells que la seva obsessió per la ideologia els cega a la seva pròpia humanitat i a la dels altres, assumint l'actitud de l'imam "nosaltres versus ells" fins i tot quan es tracta de la seva família. Anomena a la seva germana una "puta" per la forma casual que es vesteix i fa valer a la seva mare (Claire Bodson, "Els nostres fills") per beure vi i no portar hijab. Pel que sembla, la transformació d'Ahmed és recent, ja que la seva mare lamenta el fet que només l'any passat tot el que pensava eren videojocs, però no sabem què va provocar la transformació d'Ahmed i la pel•lícula no la persegueix.

 Sabem, però, que es veu carregat de la memòria del seu cosí que, segons sembla, va prendre la seva pròpia vida com a suïcidi, fet que l'imam no el deixarà oblidar. La principal font de conflicte de l'adolescent és amb la seva professora Inès (Myriem Akheddiou, "El nen amb una bicicleta"). Es nega a donar-li la mà perquè creu que les dones estan impures i perquè està amb una persona de fe jueva. També li molesta els seus plans d'utilitzar la música per ensenyar l'àrab i l'Alcorà, plans que considera sacrilegis. Etiquetat per l'imam com a apostat, l'adolescent impressionant intenta demostrar la seva fe agredint-la físicament, una acció per la qual es posa en custòdia per a menors. Fins i tot això és massa per a l'imam que diu a Ahmed que va dir oposar-se a les seves creences, no tractar de matar-la. A la instal•lació juvenil, Ahmed és tractat amb respecte pel seu treballador de cas, psicòleg i professors, però l'espectador es troba buscant pistes sobre si Ahmed es penedeix de les seves accions i està disposat a canviar o si planeja tranquil•lament un altre assalt. Com a part de la seva rehabilitació, és enviat a una granja on es fa amistat per Louise (Victoria Bluck), la filla jove de la granja, però fins i tot el seu petó no desperta en ell un sentiment per a les persones que tenen una visió diferent de la vida. Si bé Young Ahmed se centra en els aspectes fonamentalistes d'una religió, la pel•lícula no és un atac a l'islam, sinó una afirmació que qualsevol idea que es consideri l'única creença veritable és antitètica als ideals establerts de tolerància i llibertat religiosa. En última instància, no sembla que ni paraules ni accions d'altres no arribin a Ahmed.

Tal com va dir el director Jean-Pierre Dardenne, "Els fanàtics no escolten el món exterior; construeixen un mur entre ells i el món. L'únic objectiu és que els altres siguin com ells, sense importar el cost". Tot i que la direcció en què es dirigeix Ahmed no està clara, és en el moment en què el seu cos el deserta que obtenim una pista que sap que la seva única fugida de la servitud de la ideologia és descobrir la veritable naturalesa del seu propi ésser i que la seva l'única pèrdua serà la que hagi estat en el camí de la seva comprensió més profunda del món.















VIDEO -  
LE JEUNE AHMED -  2019 -  8/10 -  https://www.imdb.com/title/tt8359822/