dilluns, 14 de maig del 2018

el soroll del temps





Biografia d’un dels compositors que més admiro i un dels que més hores de musica escolto al cap del l’any, el geni rus Dmitri Xostakóvitx.

El que em va donar l’impuls de comprar el llibre va ser que un escriptor tan important com Julian Barnes, s’endinsés a la vida del music rus per fer-li una biografia i he de dir que no vaig quedar gens decebut ja que en dona una visió molt interessant del personatge i res a veure en el que es pot trobar en altres biografies.

Aquí el que te com a tema central es la posició del music lliure i crític davant el bloc dur del comitè central del govern rus a l’època de Stalin i també uns anys posteriors, magnífic document per veure des de dins, el patiment d’aquell home que va lluitar sempre per ser un music independent i no estar afiliat al partit, decisió que li va costar ben car per el llarg de 30 anys.

Mentre a Europa i a la resta del món Xostakóvitx era considerat el millor music del segle XX per moltes persones a Rússia era menystingut i fins i tot considerat un traïdor.

Totes les referències a la seva musica estan explicades de manera tangencial a l’historia com si no fos el més important de la persona deixant clar que el millor de Xostakóvitx era el seu pensament, el seu caràcter  i la seva ironia critica amb l’historia que li havia tocat viure.

LLIBRE - EL SOROLL DEL TEMPS - 2016 - 9 /10 - Julian Barnes