diumenge, 11 d’octubre del 2020

charité, season 1


Un altre mini Series de qualitat mundial en alemany 

Per IMDB-thursdaysrecords 

12/07/2019 

Com a berlinesa nadiua que encara recorda les darreres ruïnes restants de la Segona Guerra Mundial, he trobat que aquesta sèrie de drama històric no només era autèntica en tots els aspectes, sinó també molt emocionant en la seva interpretació de personatges individuals. La major part de la història transcorre en un moment en què la majoria de la gent estava segura que la guerra estava a punt de finalitzar. Malgrat intercanviar obedientment l'obligatòria salutació hitleriana en entorns formals, molts ja no compartien la visió d'Alemanya que dominava el món, sinó que desitjaven secretament que "l'enemic" (és a dir, els nord-americans) acabés tot, de manera que tothom pogués sortir d'alguna manera de les runes. 

 El llegendari Hospital de la Charite es troba atrapat enmig de les turbulències polítiques, constantment inundat de canviants "ordres" del Fuehrer. Els personatges més destacats són l'administrador de l'hospital / el cirurgià mundialment reconegut, el professor Dr. Sauerbruch i la seva esposa igual de talentosa, que ajuden tranquil•lament a la resistència, tot respectant el seu jurament hipocràtic. Quan en una escena, les directives del més alt despatx dictaven que tots els metges i infermeres havien de rebre armes de foc per enfrontar-se a les forces aliades que s'acostaven, el missatger va haver de suportar una negativa molt verbal i inconfusible d'aquestes ordres. "He d'operar amb una pistola a la mà?" Era força inquietant el fet que alguns dels joves, fins i tot els escolars, semblessin estar tan fascinats per la visió nazi, que, davant una mort segura, marxarien pels carrers per disparar a la vista a qualsevol que capitulés o comparteix qualsevol altra visió política. Els alts oficials ho sabien millor i, en la seva majoria, van optar pel suïcidi per sobre de la captura. Una varietat d'estudis sobre personatges milloren la història. 

Per a mi, les millors línies de diàleg van venir de la infermera principal Kate. Amb el seu entranyable i gruixut dialecte de Berlín, ella faria les observacions més profundes i enginyoses. Aquí teniu algunes mostres: "Nen, alegreu-vos que estem en guerra, perquè després que tot hagi acabat, segur que quedarà menys còmode." - "Qui encara no estigui mort, només en té la culpa, perquè segur que hi ha hagut prou bombes llançades." - "No us feu tan innocent, sabíeu exactament el que passava!" - "Mantingueu el cap aixecat alt, fins i tot si el coll està brut!" La majoria de testimonis oculars d'una de les hores més fosques de la història d'Alemanya ja no són entre nosaltres. A través dels documents i les arts, tenim el privilegi d'aprendre i d'oblidar mai aquesta part de la història. Fins i tot llavors, els nostres millors àngels van prevaler i van aixecar la humanitat d'una caiguda tan profunda. 

Viurem, aprendrem i apreciarem el patiment i l'esforç dels que ens van venir abans, perquè els nostres fills i néts puguin viure una vida més plena d'amor i de pau. El drama televisiu no és millor que això.

 

 

VIDEO - CHARITÉ, Season 1 - 2019 - 9/10 - https://www.imdb.com/title/tt5337806/