dijous, 7 de desembre del 2017

tutto cambia






Elizabeth Jane Howard publicà el seu darrer i cinquè llibre de la Saga dels Cazalet amb 90 anys, un any abans de morir, aquesta joia narrativa de 3049 pagines, desgraciadament i per la raó explicada aquí s’acaba l’historia.  

El quart volum va ser publicat quasi vint anys abans i tot semblava que seria el darrer en explicar els avatars d’aquesta família nombrosa i complexa, però l’autora recupera tots els personatges i alguns de nous vint anys desprès.

Tots han crescut, han madurat o no, el món també ha canviat, ‘Tutto cambia’ i les coordenades que regien a la manera victoriana abans de la segona guerra mundial ja no són les mateixes, l’any 1958 és quan acaba l’ultima pagina i les coses són molt diferent a les que trobàvem en el llunya 1937 quan varem llegir la primera pagina, tots els protagonistes van tenir que aprendre la lliçó i nosaltres també.

Mai podré agrair prou a la meva neboda Laura que quasi m’obligues a llegir aquelles 606 pagines del primer volum i m’inspirés a llegir totes les altres amb una llengua que no és la meva, tot un repte a no oblidar.


LLIBRE - TUTTO CAMBIA - 2013 - 10/10 - ElIzabeth Jane Howard