dijous, 28 d’abril del 2016

l'últim mono





No sé perquè Todó és l’únic autor que li he llegit totes les seves novel·les publicades fins ara.

Podria ser per proximitat de la edat del naixement, o per la proximitat geogràfica on estan situades tots els seus escrits o perquè ens coneixem personalment com simples coneguts de llocs comuns.

Aquesta introspectiva i madura estripada interior és la més autobiogràfica de totes, no tan sols per la feina que fa el protagonista que es la mateixa del autor, sinó per tantes i tantes vivències i pensaments ja repetits en escrits anteriors.

El motiu descrit, el de ajudar a superar l’ultima carència de drogues al seu fill, és un mer pretexta per explicar el analític i pretesament fred caràcter del protagonista i autor de la obra.

Un repàs a l’historia de Barcelona en els primers anys de la transició ha fet també que la lectura fos un plaer ple de sorpreses i records personals.







LLIBRE - L'ÚLTIM MONO - 2015 - 8/10 - Lluís Maria Todó

dimecres, 27 d’abril del 2016

roberto devereaux





Una joia de funció, un dels millors Achimdanke, direcció musical vibrant i càlida a la vegada i la escènica sintètica però rica d’elements d’un bon gust excepcional, fins i tot a la manera de saludar al final de la representació, genial McVicar.

El millor repartiment imaginable, aquí tots quatre a veure qui pot més, Sondra i la seva veu estereofònica i una interpretació digna de la Davis, Elina, la mes bonica de les mezzos de l’historia aquí ens fa la millor Sara mai escoltada, Matthew, cristall de veu de preciós color i Mariusz que vesteix el personatge ple de matisos, sempre en mascle mig elegant mig xulo i oferint el seu conegut torrent de veu.

Dubto que pugui veure una versió del Roberto millor que aquesta, ja que en conjunt és el millor vist mai fins ara.





DVD - ROBERTO DEVEREAUX - 2016 - 10/10 - Maurizio Benini, David McVicar - Sondra Radvanovsky, Elina Garanca, Matthew Polenzani, Mariusz Kwiecien

dimarts, 26 d’abril del 2016

nit i dia






Una sèrie bastant insòlita per ser de les nostres terres, medicina legal, forenses, jutges, policies i gent de mala vida.

Algunes sorpreses gran guinyol fan amena les jornades, altres fets eren del tot previsibles, però així i tot gracies a moltes bones interpretacions de la majoria dels integrants del cast, es segueix sense planys destacables per ser un producte digne.

Menció especial per la interpretació de Marc Martínez, el dolent dels dolents, ja que hi posa un talent especial sobre tot en les escenes que no hi ha diàleg, punt feble de la sèrie, amb parlaments planers i poc inspirats en quasi tots els episodis.



TV - NIT I DIA - 2016 - 7/10 - http://www.imdb.com/title/tt5101192/

dilluns, 25 d’abril del 2016

jenufa





Una funció que gracies a la gran qualitat de la posada en escena del director Putney i a la vigorosa direcció orquestral del director Metzmacher és veu i s’escolta fins al final amb cert interès per veure com aniran les solucions escèniques.

La part vocal no esta al mateix nivell malauradament la protagonista te poc carisma dramàtic i la veu forçada, el segon rol femení (Denoke), gran actriu, però no n’hi ha prou, el segon acte fa patir de valent amb uns aguts estripats que fan fins hi tot  tremolar el canelobres de cristall de Bohèmia del Wiener Staatsoper i els dos rols masculins principals en un seguit continu de desafinats sense remei.

De totes formes es un regal (Achimdanke) que la mateixa setmana que es dona la funció a Viena la pugui veure jo a casa tan panxo. 






DVD - JENUFA - 2016 - 7/10 - Wiener S. - Ingo Metzmacher, David Putney - Dorothea Röschmann, Angela Denoke, Christian Franz

dissabte, 23 d’abril del 2016

la meva pàtria, de smetana





La imprescindible obra telonera de compositor local aquesta vegada ha estat més agradable d’escoltar ja que el compositor Guix ha posat molta cura en recrear uns sons molt peculiars a base de fer treballar de valent als cinc percussionistes al llarg de tota la durada de la peça.

El dilatat concert de violi de Khatxaturian ha estat la obra clau de la nit gracies al talent interpretatiu del jove virtuós Khachatryan que te la virtut de fer sonar el instrument amb sons de vellut de seda i a la fi del concert el públic ha captat aquella mestria i l’ha premiat amb nombrosos aplaudiments i crits de joia s’han escoltat per tota la sala.

Sempre es un plaer escoltar l’agradable i ensucrat poema simfònic escoltat avui del compositor Smetana, musica èpica i nacionalista d’aquella que fa omplir d’aire els pulmons quan l’escoltes i exhalar-lo mica en mica segons va desgranant la partitura amb pintoresques variacions, ben dirigida avui pel mestre Netopil.

L’Auditori amb una entrada prou fluixa i jo molt ben acompanyat.




CONCERT -LA MEVA PÀTRIA, DE SMETANA - 2016 - 8/10 - OBC - Tomás Netopil, Sergey Khachatryan

dimecres, 20 d’abril del 2016

odete





Un producte ben estrany de la cinematografia del país veí que m’ha sorprès per moltes raons.

Una actriu, Ana Cristina de Oliveira, inquietant i plena de recursos interpretatius i també de gran bellesa física.

Un tema original i molt poc explotat, el de la suplantació de la personalitat, en aquest cas el de una persona morta i del sexe contrari.

Una llibertat de imatges de caire íntim i sexual sense fissures, això gracies al director Joao Pedro Rodrigues, que ja em va sorprendre favorablement en el primer film que li vaig conèixer ‘O fantasma’.

Un treball on es barregen contínuament, l’amor, la mort, les obsessions, la bona gent i el deliri. 





DVD - ODETE - 2005 - 7/10 - http://www.imdb.com/title/tt0450470/

dilluns, 18 d’abril del 2016

eisenstein in guanajuato





El director Greenaway, que la darrera setmana va fer 74 anys, ha dirigit una pel·lícula valenta, insòlita i terriblement boja.

No podia ser menys ja que explicar les complicitats homo eròtiques de l’estada del geni del cinema rus Sergei Eisenstein en terres mexicanes te els seus riscs.

Sobre tot si més de meitat del metratge del film està exclusivament centrat en les relacions sentimental o sexuals entre Eisenstein i els seu guia Palomino Cañedo, proporcionat pel govern mexica en la seva estada per aquelles terres.

El cinema d’aquest director sempre es trencador i revulsiu, amb una tendència perillosa per l’excés que a mi em distreu molt depenent del dia que tingui per acceptar coses divinament estrafolàries. 



DVD - EISENSTEIN IN GUANAJUATO - 2015 - 8/10 - http://www.imdb.com/title/tt1702429/

los hombres del triangulo rosa







Terrible historia d’aquest valent testimoni d’haver viscut 5 anys confinat en dos camps de concentració en la repulsiva historia del tercer Reich, tan propera a nosaltres i tan vergonyosa.

Un relat any per any de les terribles atrocitats que el protagonista d’aquells fets fa patir en la seva carn.

Si bé el xicot de 18 anys va ser empresonat i torturat pel sol fet de ser homosexual, precisament aquest fet de la seva sexualitat, és el que li va salvar la vida ja que va donar el seu cos a diferents ‘capos’ (presoners amb responsabilitats sobre altres presoners davant les SS) i d’aquesta manera va aconseguir menjar extra i feines que no comportessin el perill de la mort.

Més de com esta escrit aquest llibre s’ha de considerar com un document quasi únic, ja que molts pocs llibres sobre aquesta temàtica s’han editat en perfecte acord amb lo vergonyosament  hipòcrita que és la nostra societat tant ben pensant.




LLIBRE - LOS HOMBRES DEL TRIANGULO ROSA - 2002 - 10/10 - Heinz Heger

bright star







La directora Campion te la ma trencada en descriure els ambients victorians (El piano), aquí es recrea explicant els últims anys del pal·ladi del la poesia romàntica, John Keats, i el seu desafortunat trobament amb la mort als seus incipients 25 anys.

Historia explicada des de la perspectiva del seu últim amor Fanny Brawne i amb especial significació en la rivalitat sentimental de la enamorada Fanny amb l’amic íntim del poeta, Mr. Brown.

Moments lírics quasi de factura operística en la resolució de les escenes, interpretació sensible i impecable.




DVD - BRIGHT STAR - 2009 - 8/10 - http://www.imdb.com/title/tt0810784/