dissabte, 2 de maig del 2020

let my people go



 Molt encantadora.

 by IMDB-jm10701                     24/09/2013

 ‘Deixa anar el meu poble!’ és la pel•lícula més deliciosa que he vist en temps. Nicolas Maury és tan adorable, tan dolçament, innocentment, devastadorament sexy, tan fascinant veure cada segon que surt a la pantalla, que tant de bo hauria protagonitzat desenes de pel•lícules per poder-les veure totes. Com que no en té, hauré de conèixer les poques en les quals ha aparegut amb papers menors.

 El seu encant aparentment desinteressat fa de tota la pel•lícula una gran alegria de veure, i no m'imagino sense ell en el seu cor, però tots els altres que hi ha al darrere i són tan bons que ho intentaria. Maury interpreta Reuben Steiner (esmentat Ruben als crèdits), un jueu francès gai resident a Finlàndia amb Teemu, el seu marit finlandès. El seu esquema per iniciar un negoci de sauna ha fracassat i treballa com a carter. Un home de la seva ruta de correu li dóna un sobre amb gairebé 200.000 euros i després sembla caure mort. Teemu s'enfada amb Ruben per prendre els diners i li fa fora, de manera que torna a passar la Pasqua amb la seva família molt excèntrica però molt amorosa a París. És una farsa, semblant a una versió molt moderna d'una comèdia de bola de torns dels anys 30, però tots els personatges principals són tan adorables i reals que les coses totalment irreals que succeeixen no importen.

 No hi ha actuacions dolentes (la seva mare és interpretada per la musa antiga d'Almodóvar Carmen Maura), no hi ha vilans de la història, excepte un sogre amb porcs i un parell de policies que es fan malament, però són menyspreables. Una escena propera al final en què el cap de policia semblant a rottweiler llegeix la carta d'amor de Ruben a Teemu per telèfon no té preu. Un brillant guió (coescrit amb el director Mikael Buch pel diví Christophe Honoré), majoritàriament en francès i finès amb subtítols en anglès força bons; i una partitura interessant amb cançons de Devendra Banhart, Noah and the Whale i altres.

 Vaig llogar la pel•lícula, però em va encantar tant que he ordenat una còpia per veure-la moltes vegades. No puc recomanar-ho prou.


 


VIDEO - LET MY PEOPLE GO - 2011 - 7/10 - https://www.imdb.com/title/tt1841713/