dissabte, 28 de març del 2020

a royal affair



 Més que una lliçó d'història

 by IMDB-Philby-32                    03/06/ 2012

 Podríeu descartar aquesta pel•lícula com a lliçó d'història danesa, però és més que això. Es tracta d'una història d'amor amb un rerefons improbable en un entorn força ombrívol, la cort danesa de finals del segle XVIII. El rei Cristià VII (Mikkel Folsgaard - supèrbe) boig (o almenys seriosament molest) es casa amb la princesa anglesa Caroline (Alicia Vikander) de 16 anys, que és la germana de George III). Prefereix la companyia del seu gos i mestressa.

No és estrany que Caroline recaigui en Johann Struensee (Mads Mikkelsen) que es converteix en el metge personal del rei per la força del seu coneixement de Shakespeare (sobretot Hamlet). Com diuen que el rei és fàcil, i des de fa un any més, Sturensee, tot i ser alemany, té un bon moment com a governant de facto que adopta mesures liberals com l'abolició de la serva i la derogació de les lleis de censura, sense oblidar-nos. Inoculacions de verola gratuïtes. Però les forces de reacció dirigides per la madrastra del rei es reuneixen. Va ser sorprenent saber que Dinamarca del segle XVIII era una societat tan endarrerida. Mads Mikkelsen dóna una interpretació matisada: "tranquil•litat i intensitat" de fet, i Alicia Vikander igualment intensa. Són una parella seriosa imbuïda dels ideals de la Il•lustració del segle XVIII, però la seva passió és tant física com intel•lectual. Malauradament, els seus ideals són una mica avançats per a la Dinamarca dels anys 1770, malgrat el suport d'escriptors com Voltaire.

Per descomptat, els cremadors de llibres locals dirigits per Hoegh-Guldberg (David Dencik) no són influenciats. La producció està plena d'atmosfera. Els castells són adequadament tenebrosos i hi ha una gran quantitat d'esquivar medieval més enllà de la porta del castell. Molta de les accions es duen a terme a l'hivern, cosa que aporta un ambient agradable. L'aristocràcia és adequadament desconeguda i els camperols estan en ple estat.

El rei proporciona uns moments fantàstics (si no del tot autèntics), nomenant el seu Gran Daner al seu consell i ordenant a Struensee que Caroline fos una "reina divertida". Aquesta és una pel•lícula força llarga, a 140 minuts, però és apassionant de principi a fi. Tot i que podeu endevinar el final, us permetrà veure la història i les actuacions. Podeu veure per què els públics de Cannes li van encantar.

 


 VIDEO - A ROYAL AFFAIR - 2012 - 8/10 - https://www.imdb.com/title/tt1276419/