dimecres, 1 d’abril del 2020

freier fall (caiguda lliure)




 Negociar la llibertat d'un mateix.

de IMDB-TravelerThruKalpas           20.04.2013


 Tot i que inicialment s'alerta sobre el possible ús de l'acadèmia policial per delimitar metafòricament algunes de les dinàmiques presents en les normes d'una societat com a part del seu condicionament imposat (l'acadèmia de formació implica especialment una sensació de reglamentació), aquesta pel•lícula molt ben feta de fet, registra la majoria de les seves preocupacions de manera baixa, la qual cosa permet una indirecció passar per l'actuació, donant espai suficient per a impressions i significats subtils. Aparentment, molts espectadors volen caracteritzar el tema de la pel•lícula en termes d'una opció conflictiva entre heterosexualitat i homosexualitat, cosa que té tant sentit com només retratar el seu contingut com el tractament d'un triangle amorós; revela un nivell de compromís bastant limitat i, fins i tot, suggereix que aquests problemes estan lluny de resoldre's políticament en la seva ment.

Però, tot i que es pot llegir la història a la superfície per esborrar temes entorn de l'autoidentitat, sexual o d'una altra manera, es tracta en última instància d'algú que a poc a poc es permet la llibertat d'experimentar no només diferents maneres d'estimar els altres, sinó també les formes vitals en què la vida es desplega en un sentit més ampli, més enllà de les dificultats de les limitacions humanes imposades. El coratge de la pel•lícula de Lacant rau en la delimitació del que és la vida quan es comença a negociar de debò la llibertat obrint-se plenament a la presència d'ambigüitat i no sabent -entrant en la "caiguda lliure" del títol- i anant més enllà de les limitacions.

Distincions, per trobar i conèixer allò que en realitat és cert de moment. Una expressió taoista em ve al cap quan segueix la trajectòria de Marc en el seu propi àmbit de la veritat: com més lliure ets, més imprevisible et tornes. Que ens pregunta a tots: podeu viure la vostra veritat d'aquesta manera més poc compromesa? O pots viure amb algú que ho sigui? En què consisteix la llibertat en un món ple de totes les coses i obligacions que nosaltres i els altres volem imposar-nos contínuament? Marc comença a mostrar-nos quan aprèn a sotmetre'ns a la seva pròpia caiguda lliure, que no és menys que romandre obert i vulnerable a tot allò que passa. Les actuacions són excel•lents al llarg de tot, tot i que es treballa a partir d'un guió escrit amb cura que tendeix a adaptar deliberadament la profunditat de tots els altres personatges al costat de Marc. Així, mentre que al final Kai es mostra poc més que un catalitzador per al despertar de Marc i potser generar el nostre desig de desenvolupar una mica més el personatge, és realment la història de Marc al cap i a la fi, i estem destinats a habitar els matisos de significat de la pel•lícula per viatjant per les seves experiències des de la seva perspectiva. Es podria dir que en una societat que ja no es preocupa d'un sentit immadur de la moral o d'una ètica inadequada, Marc seria capaç de portar un fill amb una dona, així com d'expressar l'amor que pot sentir per un altre home, si és així. Inclinat. Però Marc, com la resta de nosaltres, neix en el temps i, per tant, ocupa un estatus kàrmic determinat per la complexitat de les circumstàncies ... i el camí cap a la veritat és en gran manera a través del karma.

 Tot i que els humans encara som uns éssers tribals i limitats, el sentit de la llibertat està definit i fonamentat en les nostres limitacions, la pel•lícula demostra, tanmateix, en la seva conclusió que només podem viure de manera significativa escollint de la nostra pròpia llibertat i trobant així la possibilitat d'una vida real i viscuda, més enllà de totes les expectatives - si assumim el coratge per fer-ho... un coratge exemplificat pel director Lacant en aquesta pel•lícula directa i honesta.


 


 VIDEO - FREIER FALL - Caiguda Lliure - 2013 - 8/10 - https://www.imdb.com/title/tt2617828/